Tradičné ovocie tu nehľadajte. Namiesto toho v jednej z lučenských záhrad rastie kivi, hurmikaki, biele broskyne i hrozno s bobuľami veľkými ako pingpongová loptička i dlhými ako prst s príchuťou vanilky, citróna, jahody, lesného ovocia, liči, tropického ovocia, cukrovej vaty alebo manga.
Záhrada bohatá na netradičné plody je výsledkom práce JÁNA OBROČNÍKA Vyštudovanému zdravotníkovi pred rokmi učarovalo ovocinárstvo, ktoré prerástlo do celoživotnej vášne.
Prvé experimenty s tradičnými odrodami postúpili do nesmelých pokusov s exotickým ovocím. Dnes v záhrade mladého Lučenčana nájdete plody pochádzajúce z Japonska, Číny, Indie alebo USA, ktoré na Slovensku a v Česku pestoval ako prvý.
Viac o svojej vášni prezradil v rozhovore.
O čo sa budete starať túto sezónu?
Postupne vysádzam nové druhy viniča – čínske, japonské, indické, americké, ruské aj ukrajinské. Teším sa aj na nektarinky Diablotina s červenou dužinou, jablká a hrušky s červenou dužinou, broskyne s čerešňovou príchuťou Red Robin či špeciálnu odrodu bielych broskýň Ice Peach.
Okrem toho mám v záhrade napríklad citrónovníkovec trojlistý, banány severu, hurmikaki, špeciálne čučoriedky, odrody fíg, granátovník či japonskú jabloň Sekai Ichi, ktorej plody po dozretí vážia až jeden kilogram.
To je veľa ovocia.
Dovedna sa tento rok budem starať o zhruba dvadsať druhov ovocia. Samostatných odrôd je ešte viac.
Pestujete aj o tradičné slovenské ovocie?
Mám tradičnú domácu slivku, ale skôr prevládajú zahraničné druhy.
Ako ste sa dostali k ovocinárstvu?
Náhodou. Som vyštudovaný zdravotník, pracujem v detskom domove. Rodičia jedného dňa kúpili záhradu, v ktorej si chceli pestovať vlastné ovocie a zeleninu, avšak takmer všetko, čo kúpili v záhradníctve, sa neujalo.
Trápilo ma to, tak som pestovanie začal skúmať hlbšie. Veľa som si prečítal a vedomosti som potom aplikoval v praxi. Výsledky doslova priniesli ovocie.
Prečo ste neostali len pri tradičných odrodách?
Pri hľadaní informácií a rád týkajúcich sa pestovania ovocia som narazil na články o exotických druhoch. Veľmi ma to zaujalo. Lákalo ma spoznať netradičné chute a prekonať výzvu v podobe vypestovania cudzích druhov a odrôd v našich podmienkach. Začal som s hurmikaki a učil sa z vlastných skúseností, pretože nie vždy sa mi darilo. Postupne som skúšal vždy niečo nové.

Špecializujete sa na konkrétne druhy?
Hlavne na vinič s výnimočnou chuťou, napríklad s tónmi vanilky, citróna alebo manga. Dodnes som vypestoval zhruba 500 rôznych odrôd a z toho, čo som zistil, viacero z nich som mal ako prvý pestovateľ v Česku a Slovensku.